Різдво – одне з найбільш значущих і красивих християнських свят. Невід’ємною частиною його традицій є приготування різдвяних страв. Поряд з основними стравами, на Різдво готуються десерти, і в кожній країні вони дуже різні: у Франції традиційним десертом святкового столу є торт «Різдвяне поліно», у Великобританії – це пудинг. Однак є одна спільна для багатьох країн солодка страва, яку готують на Різдво – пряне печиво. Його печуть в Естонії, Швеції, Латвії та англомовних країнах, і ось тепер ця традиція знайшла свої відгомін і у нас.
Звичайно ж до цієї справи не могли не долучитися педагоги Академії дошкільних наук. Ось і цього разу в переддень Різдва в ЦТДЮ проходив майстер-клас для педагогів та обдарованих вихованців гуманітарного відділу по розпису різдвяного печива «Казкове Різдво», який провела керівник творчої майстерні «Народні промисли» Юлія Федченко зі своєю помічницею Дмітрієвою Катериною.
Юлія Анатоліївна познайомила присутніх з традиціями святкування Різдва в Україні та поділилася своїм рецептом різдвяного печива.
Яким же має бути різдвяне печиво?
Однозначної думки на цей рахунок немає, однак деякі правила все ж існують. По-перше, печиво на Різдво повинне своєю формою відображати суть свята, тобто мати вигляд ялиночок, зірочок, звірят або чоловічків. По-друге, на думку багатьох народів християнського світу в рецептах різдвяного печива повинне бути присутнім багато прянощів: ванілін, розмарин, кориця, мускат та інші спеції. Ну, а якщо ви їх не любите, то цілком можна обійтися медом, шоколадом, горіхами і родзинками.
Протягом майстер-класу панувала чудова атмосфера. А результатом стали яскраві прикраси із солоного тіста на ялинку та дивовижний різдвяний вінок, до створення якого долучився кожен учасник творчої майстерні під керівництвом практичного психолога Олени Супруненко.
Вкінці заходу діти та педагоги посмакували печивом з духмяним чаєм.
Оксана Горбань, методист гуманітарного відділу ЦТДЮ